A világ legkorruptabb országai


Hozzáadva: 2020. Május 06. Megtekintve: 279

A korrupció egy globális probléma a világban. A korrupció definíciója viszonylag egyszerű hatásai pedig végzetesek lehetnek az ország működésére. Ha jobban utánanézünk a dolgoknak azt vesszük észre hogy minél szegényebb egy ország annál nagyobb ott a korrupció mértéke.

Korrupt jelentése végletekig romlott. Ha egy ország korrupt az azt jelenti hogy a problémák nagyon mélyen gyökereznek és ezeket különösen nehéz megoldani.


Általánosságban elmondhatjuk hogy a korrupció problémája több évszázada jelen van bolygónkon. Ezáltal mára nagyon szövevényes hálózatokban üti fel a fejét és ebből az következik hogy nem kizárólag egy személy vagy egyének vesznek részt korrupciós ügyekben hanem akár szervezetek vagy politikai pártok is.


Nemzetközi Átláthatóság-nak (Transparency International) nevezett globális szervezet amely a korrupció felszámolása minden évben kiad egy listát a világ legkorruptabb országairól nézzük ennek a szervezetnek az értékelését.

20. Mianmar


A Nemzetközi Átláthatóság szervezet 168 országot és területet értékelt a 2015-ös évben és 0-tól 100-ig értékelte azt, hogy egy adott ország rendszere mennyire korrupt. Az érték minél közelebb áll a 0-hoz annál inkább jelen van a korrupció az országban. Mianmar 147. helyet foglalta el a listán Csádal és a Kongói Demokratikus Köztársasággal együtt 22 pontot kapott. Ez az ország 2012-ben 15 pontot szerzett tehát azt jelenti, hogy a korrupciós tényállás egy kicsit javult.


Mianmarban a korrupció virágzik minden üzletágban illetve gyakran felüti a fejét az ország vezetésében is. Emiatt viszonylag nehéz befektetni Mianmarban.


A jelentős korrupció tulajdonképpen az ország nepotista tradícióiból ered. Az üzletelés egyének között történik és itt nagyon gyorsan felüti a fejét a korrupció. A hivatalnokok továbbá alul vannak fizetve, ezáltal egy kis pénzösszeg felajánlásával szívesen megtesznek nekünk akár olyat is, amit amúgy nem lenne szabad.


Olvass még: Hogyan juthatunk ingyen telekhez, avagy a Pitcairn-szigetek csábítása

19. Kongói Demokratikus Köztársaság


A Kongói Demokratikus Köztársaságot 1997-ig Zairé-nek hívták. Az ország akkori vezetője Mobutu Sese Seko legendásan sok korrupciós botrányba keveredett.


Annak ellenére, hogy az volt a célja, hogy megakadályozza politikai ellenfeleinek tevékenykedését végül az ország 1996-ban gazdasági válságba került. Ezzel kleptokráciája becsukta kapuit.


Sok intézkedést próbáltak meghozni annak érdekében, hogy a szervezett korrupciót visszavessék és valamennyi sikert el is értek, de jelenleg is minden államban fel-fel üti a fejét.


A Kongói Demokratikus Köztársaság 22 pontot kapott az értékelésben és a 147. lett a listán. Nem úgy néz ki mintha jelentősen javulna a helyzet, ami azt bizonyítja, hogy a mélyen gyökerező korrupció problémáját nem egyszerű megoldani.

18. Burundi


Burundi Afrika középső részén helyezkedik el, szomszédja a Kongói Demokratikus Köztársaság. Maga az ország különösen erőforrás hiányos, vezetése gyakran korrupciós botrányokba keveredik. A fő okok az egyenlőtlen anyagi eloszláshoz vezethetők vissza. Ebből nem csak korrupciós problémák generálódnak, hanem országon belüli konfliktusok is. Az országban 1993 és 2003 között polgárháború volt, amelynek következménye erősödő korrupció és etnikailag megosztott kiskirályságok felbukkanása volt.


17. Kambodzsa


Kambodzsa Burundi-hoz hasonlóan 21 pontot kapott az értékelési listán, amely enyhe romlást jelent a megelőző évekhez viszonyítva. Közúti szabályszegések és kórházi kezelések során szinte elengedhetetlen a korrupciós módszerek alkalmazása. Ha cégünk van Kambodzsában készítsünk némi kenőpénzt, amikor működési engedélyt szeretnénk kiváltani. Kambodzsát tartják Délkelet-Ázsia legkorruptabb országának. Vannak korrupció ellenes törvényeik, azonban 6 hónap börtönnel fenyegetik azt, akit feljelent valakit korrupció gyanújával és nem képes bizonyítani tényállását.


16. Zimbabwe


Az ország Kambodzsa és Burundi mellett foglalja el alacsony minősítését a korrupciós listán és több millió dollárt veszt napi szinten a korrupció miatt. Ezeket az eseteket nem csak a politikai szektorban, hanem a privát és civil világban is nyomon követhetjük. Vannak olyan kimutatások, melyek szerint a világ legkorruptabb rendőrsége a zimbabwei.


Az ország egyik fő iparága a gyémánt kereskedelem, be ezt is erősen szennyezi a korrupció. Az ország kincse a helyi vezetők hasznára kicsempészésre kerül és ezt katonai konvolyokkal oldják meg.


15. Üzbegisztán


Az ország 153. lett a listán és a korrupciós helyzet valamelyest javult az előző évekhez képest. Üzbegisztánban szabályokat hoztak a korrupció megelőzésére, bár ezeket nem nagyon tudják betartatni, nincs sok hivatalnok, akiket korrupció vádjával bíróság elé állítanának. Azt mondják, hogy még a bíró rendszerben is van hogy felüti a fejét a probléma és az megfékezésre allokált erőforrások is hiányosak.


Az ország Közép-Ázsia legnagyobb kiterjedésű képviselője és ami azt illeti a legnagyobb földgázkészlettel is ő rendelkezik. Ettől még sajnos nem lettek gazdagok, ezt főleg a hatalmas mértékű korrupciónak köszönhetik, amely az ország gazdaságát rothasztja. Itt lehet megemlíteni például Gulnara Karimova nevét, aki édesapjával keveredik korrupciós botrányokba.


14. Eritrea


Az országot Afrika Olaszországának hívják, sokan beszélnek olaszul is és az építészete is nagyon hajaz Firenzére illetve Velencére.


Eritrea egy afrikai ország Szudán és Etiópia között a Vörös-tenger partján, fővárosa Asmara. A többi afrikai országgal összehasonlítva Eritrea kevesebb korrupciós problémával kell hogy szembenézzen, de az esetek száma egyre nő. Jelen van az üzleti életben, a hivatolnokoknál és a politikusoknál is.


Sokan azt mondják, hogy a háborút is ez okozza. A katonaság fegyvereket csempész a fekete piacra és ebből keresi pénzét.


13. Türkmenisztán


Türkmenisztán Eritreához hasonló helyezést ért el a korrupciós listán. Az ország nem túl nyitott a pénzügyi helyzetével kapcsolatban, de vannak olyanok, akik szerint az ország vezetői különösen hajlamosak korrupciós ügyekbe keveredni. Jelenleg az országban nincs szabad privát szektor vagy felemelkedő középosztály, amely esetleg munkahelyeket teremthetne az országban. Az ország gazdasága áll.


Azt hogy melyik cég fér hozzá az állami javakhoz, mint például a gáz, építkezési projektek vagy egészségügy nem törvények vagy tenderek döntiek el, hanem maga az elnök.


12. Yemen


Yemen és Eritrea hasonló helyezést értek el a korrupciós listán, de az ország értékelése folyamatosan változik. 2012-ben például 23 pontot kapott.


Sajnos a gazdasági szektorokban és az államigazgatásban megjelenő korrupció folyamatosan aláássa az ország fejlődését. 2012-ben jelentős utcai megmozdulások voltak az országban, amelyek valamennyire összekovácsolták a nemzetet, de korrupciós téren nem sok javulás van. Ezek a problémák nagyon mélyen gyökereznek és megközelítőleg két évtizede kezdődtek, állítólag az előző rendszer idején.


11. Szíria


Szíria értékelése folyamatosan változik. 2012-ben a pontszáma 26 volt, majd 2013-ban 17-et kapott és 2014-re kicsit javult. Mára megint kicsit alacsonyan van. A szír korrupt üzleti világ jól ismert. Egy egyszerű állampolgár nem nagyon tud labdába rúgni ilyen területen. A kormány nem nagyon tájékoztatja az embereket a gazdaság állapotáról.


Ennek ellenére 2010-ben közép és alacsony fokozatú hivatalnokok korrupciós botránya napvilágot látott és sokat közülük elbocsátottak.


Olvass még: Hogyan bányásszak bitcoint olcsón?

10. Bissau-Guineai Köztársaság


A Bissau-Guineai Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa. Jelenleg 17 pontot szerez a korrupciós listán. Maga az ország vezetése meglehetősen gyenge, a gazdaság kiszáradófélben van és a lakosság nagyrésze meglehetősen szegény. A korrupció megjelenik a társadalom minden szintjén. Főleg a felsőbb vezetési körökben és a katonaságnál is. Erőforrásokból is hiány van, így nehéz elindulni a fejlődés útján.


Nem sok remény van a korrupciót megelőző törvények betartatására sem, hiszen a bírák nem kapnak elegendő képesítést és rosszul vannak fizetve. Szívesen elfogadnak egy kis kiegészítő jövedelmet ha arról van szó.

9. Haiti


Haitin a korrupciót nem egy pár gonosz politikus gyakorolja, inkább szervezett bűnözésnek lehetne felfogni, amelyben részt vesz az egész haiti-i rendszer.


Érdekes, hogy az ország szegénységének ellenére mégis vannak olyan sztárok, akik nagy sikereket érnek el. Igen ám, csak ők nem az országban tevékenykednek, hanem valahol külföldön.


Haiti-ról származnak a következő sztárok például: Usher, Garcelle Beauvais, Jason Derulo, Zoe Saldana és Wyclef Jean. Ők azért döntöttek úgy, hogy elhagyják az országot, mert úgy értékelték, hogy a külföldi behatás és az erős korrupciós hagyaték visszaveti szülőföldjük fejlődését.


8. Venezuela


A világ 8. legkorruptabb országa Venezuela. Bár a venezuelaiak hatalmas természeti erőforrás készlettel rendelkeznek az még nem azt jelenti, hogy az ország képes lenne kilábalni a szegénységből.


Amikor a 20. század elején olajat találtak az országban a korrupciós problémák is megjelentek. Egy venezuelai szervezet azt állítja, hogy a kőolaj kitermeléséből származó profit amely 100 milliárd dollárt jelentett 25 éven keresztül helytelenül lett felhasználva.


Ezt valószínűleg az országban folyamatosan jelenlévő korrupciónak köszönheti. A kábítószerrel való kereskedelem sem segít az ország gazdaságának fellendülésében.


7. Líbia


A az ország politikai vezetése meglehetősen gyenge és annak ellenére, hogy hatalmas olaj tartalékokkal rendelkeznek Líbia nem gazdag ország. A problémák a Muammar Gaddafi rezsim korszakában kezdődtek.


Líbia jelenleg a 161. a 168 ország közül a korrupciós listán. 16 pontot kapott.


Líbiai hivatalnokok és a multinacionális vállalatok vezetői köztudottan sikkasztják a közösség javait. Sok hír terjeng továbbá arról is, hogy külföldi országoktól fogadnak el kenőpénzeket azért, hogy az ország természeti erőforrásait kiszolgáltassák nekik. Volt arra is tovább példa hogy a kanadai hatóságok vesztegetéssel vádolták a líbiaiakat.


6. Iraq


Irak a korrupciós listán Líbiához hasonló helyet foglal el. 16 pontot szerzett és az országot nemcsak a háború sújtja, hanem súlyos korrupciós problémákkal is szembe kell hogy nézzen.


A megvesztegetés illetve a kenőpénzek kiosztása az iraki társadalom szerves része. A legtöbb iraki politikai vezetőt és hivatalnokot számtalanszor meggyanúsították ezzel.


Az iraki háború nem az egyetlen dolog amely az ország fejlődését gátolja. A befektetők kemény problémákkal kell hogy megbirkózzanak akkor amikor Irakban valamilyen tevékenységet szeretnének elkezdeni, hiszen a korrupciót támogató vezetéssel kell egyezkedni.


A pályázatokat gyakran olyan cégek nyerik meg, amelyek szoros kapcsolatban vannak a politikai vezetéssel. Azok akik nem rendelkeznek ezzel általában mindig valamilyen bürokratikus akadályba ütköznek akkor amikor vállalkozást szeretnének indítani az ország területén.


5. Angola


Jelenleg a világ ötödik legkorruptabb országa Angola. A korrupció régóta létezik az országban. 1970-ben az országot kommunista barát párt uralta és ő készen álltak feláldozni mindent és mindenkit a párt érdekében.


A nemzetközi szervezetek mint például az IMF vagy a különböző emberi jogi szervezetek megpróbálták már feltérképezni Angola pénzügyi helyzetét, de az ország gyakran nem tudott elszámolni azzal, hogy mire költi a pénzét. 1999-ben a Világbank megfenyegette az országot hogy megvonja tőlük a pénzügyi segélyt.


2009-ben Angolában megtörtént az ország legnagyobb pénzügyi csalása. Állítólag 160 millió dollárt utaltak át külföldi számlákra. Sok politikus az angolai pénzügyminisztériumból börtönbe került.


4. Szudán és Dél-Szudán


Szudán és Dél-Szudán két különböző terület. Mind a kettő jelentős korrupcióval kell hogy szembenézzen a mindennapi életben. Szudán és Dél-Szudán hasonló történelmi háttérrel rendelkezik. Dél-Szudán Szudán része volt 2011-ig amikor is kikiáltották függetlenségét, azonban úgy tűnik, hogy a függetlenség még nem jelentette azt, hogy eltűnnek az eredetileg meglévő problémák.


Szudán és Dél-Szudán is olyan gazdasággal illetve vezetéssel rendelkezik amelyekben a korrupció egy mindennapos bevett gyakorlat. Mindezek ellenére a gazdaság rohamos tempóval növekszik. Továbbá megtalálhatóak itt olyan természeti kincsek amelyekre nagy a világ piaci kereslet.


Sajnálatos módon a korrupció beleszól ezeknek a kitermelésébe. Bizonyos források szerint a szudáni olajból származó 9 milliárd dollár is ellenőrizetlenül lett felhasználva.


3. Afganisztán


A világ legkorruptabb országai között Afganisztán bronzérmes helyen szerepel. 11 pontot kapott a listán. 2012 óta valamelyes javulást mutat.


Három éve a Kabul Bankban történt pénzügyi botrány a helyi elnök rokonai által elköltött 1 milliárd dollár miatt robbant ki. Sajnos ebből csak 180 millió dollárt sikerült visszaszerezni. A New York Times ezen a botrányon alapulva azt írta, hogy a korrupció nem az afganisztáni rendszer rákfenéje hanem ez maga a rendszer. A helyzet az országban nem sokat változott és ma is teljesen bevett gyakorlat az, hogy hivatalos ügyek intézése során meg kell kenni a hivatalnokokat.


2. Észak-Korea


A világ legkorruptabb országai között szereplő listán Észak-Korea ezüstérmes helyezést foglal el.


Sok olyan ország van amely azért küzd a korrupcióval mert politikai vezetése és a törvények meglehetősen gyengék. Észak-Korea helyzetében ez egy kicsit más. Az ország a világ egyik legszigorúbb közigazgatásával rendelkező állama, ahol meglehetősen szigorú szabályok betartása mellett lehet csak élni és ha ezeket nem tartjuk be kemény büntetés vár ránk. Az egyik legjobb példa a külföldi médiumok elérése. Még az sem engedélyezett, hogy úgy módosítsuk elektronikai eszközeinket, TV-inket, rádióinkat, hogy tudjunk vele valamilyen külföldi médiumot fogni. Érdekes módon ezek a szigorú szabályok azok amik a korrupciót okozzák az országban. Gyakran van hogy a törvényeket mégis meg kell szegni és ekkor jön jól az ha valaki egy kis kenőpénzt tud csúsztatni a másik zsebébe.


1. Szomália


A világ legkorruptabb országa Szomália de nincs sokkal lemaradva mögötte Észak-Korea sem.


A korrupció Szomáliában viszont annyira jelentős, hogy a politikusok az ország összeomlását okozták azzal hogy a természeti erőforrásokat eladták saját meggazdagodásuk céljából. A háborúzó despoták sem segítenek az ország gazdasági fellendülésében.


A szomáliai vezetés az egyik legjobb példája a teljesen átláthatatlan kormányoknak. Az Egyesült Nemzetek Szervezete is inkább támogatja a nem kormánypárti szervezeteket mint magát a szomáliai kormányt.


Olvass még: Online pénzkereseti lehetőségek 2020-banHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top