A kriptovaluta kereskedés és a profit utáni adózás problémái


Hozzáadva: 2020. Május 07. Megtekintve: 234

A kriptovalutákkal való kereskedés egyre több vállalkozó szellemű ember érdeklődését felkelti. A következő részletes beszámolóban szeretnék kitérni arra, hogy milyen buktatókat rejt a tématerület. Megnézzük azt is, hogy mit jelent az ICO (Initial Coin Offering), ami sok befektető figyelmének középpontjában áll manapság. Kitérek továbbá arra is hogy a világ egyes országainak kormánya milyen módon áll a kriptovalutákhoz.


Mit jelent pontosan az ICO?


Az ICO a kriptovilágban nagyon hasonló a cégek részvény kibocsátásához. Ez egy angol kifejezés, amely magyarul Kezdeti Érme Kibocsátásnak fordítható le. A kriptovalutával foglalkozó cég azért kezdeményezi, hogy tőkére tegyen szert. A tőkét ezek után egy alkalmazás, vagy szolgáltatás kifejlesztésére használja fel. A befektetőknek lehetőségük van megvásárolni ezt a kezdetlegesen kibocsájtott valutát, amely még nem kriptovalutának nevezendő hanem csak token-nek.


Ez a token felhasználható a cég által kifejlesztett termék vagy szolgáltatás igénybevétele során, de lehet hogy csak valamilyen részesedést reprezentál az adott vállalatból.


A kriptovalutából származó profit adóterheiről


Az Egyesült Államok Nevada államában már 2013-ban végeztek olyan adóügyi tanácsadást, amely a kriptovalutából származó profittal volt kapcsolatos.


2020-ra ez az üzletág virágzásnak indult, hiszen a kriptovalutákkal kereskedő felhasználók jelentős profitra tettek szert. Az amerikai adóhatóság ezt szerette volna megcsapolni.


Több ezren keresik föl az amerikai adószakértőket azért, hogy tanácsot kérjenek azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell a kriptovalutákból származó bevételek után adózni. Sok befektető úgy véli hogy az aranyláz véget ért, hiszen már nem nagyon lehet eltüntetni a kriptovalutából származó bevételeket az adóhatóság szeme elől.


Az amerikai adóhatóság tisztában van azzal, hogy sokan hatalmas pénzeket kerestek a kriptovalutákkal.


2014-ben az amerikai hivatalos szervek kiállították egy olyan ismertetőt, amelyben az állampolgárok olvashatnak arról, hogy hogyan kell a kriptovalutából származó nyereség után adózni.


Ugyan valutáknak hívjuk őket, de az Egyesült Államokban sem tekintenek rájuk hivatalosan valutaként, mert nem központi szerv bocsátja őket ki.


Az amerikai adóhatóságnál állítólag már van olyan csoport, amely a virtuális valutákra specializálódik. A helyzet annyira eldurvult hogy állítólag az adóhatóság felbérelt egy a kriptovalutákkal foglalkozó szoftverfejlesztő vállalatot (Chainalysis) olyan célból, hogy le tudják nyomozni a kriptovilágban történő pénzmozgásokat.


2016-ban az egyik legnagyobb kriptovalutátval foglalkozó weboldal a Coinbase számon lett kérve az amerikai adófizetők kereskedésével tevékenységével kapcsolatban. A megkeresésre válaszolván a cég 14000 felhasználó adatát szolgáltatta ki az amerikai adóhatóságnak.


Látjuk tehát, hogy a kriptovilág is meglehetősen nagy sebességgel változik és egy pár év alatt az adóhivatal teljesen rátelepszik az újonnan megjelent pénzkereseti lehetőségekre.


Ezzel nincs is természetesen semmiféle probléma, hiszen a piacok szabályozás nélkül valószínűleg nagyon elvadulnának. A következőekben inkább arról lesz szó, hogy mi az amit például egy állampolgár tehát akkor, hogyha szeretnél költségeit minimalizálni a kriptovalutákból származó bevételekkel kapcsolatban.


Az amerikai adóhatóság lépéseire való válaszként sok állampolgár elkezdett utánajárni a további lehetőségeknek. A megoldás automatikusan adódik és ezt az offshore cégekben kereshetjük.


Vannak olyan országok amelyek jóval barátságosabbak a kriptovalutákkal. Ha például kriptovalutát szeretnék bányászni érdemes olyan országba telepíteni vállalkozásunkat, ahol alacsony az elektromos energia ára és nyereségadó kulcsa sem annyira magas.


Kezdjük tehát az előbb említett ICO esetével.


Amikor megjelenik egy új kriptovalután alapuló ötlet a piacon kibocsátják ezeket a tokenek-nek nevezett elektromos értékeket. Azonban van nagyon sok olyan cég aki például nem szeretne amerikai állampolgárokkal szóba állni. Ezáltal ők nagy nyereségektől esnek el és felháborodván olyan országokban keresnek menedéket, amelyek valamivel lazábban kezelik a kérdést.

Adózási problémák


Ha egyszer már sikerült beregisztrálni egy ilyen oldalra anélkül, hogy tartózkodási helyünk miatt kidobták volna minket a következő problémát, amivel meg kell küzdenünk az adóhivatal jelenti.


Ha esetleg sikerült pár dollárt összegyűjtenünk mondjuk a kriptovalutákkal való kereskedésből vagy neadjisten bányászatból nyilván nem szeretnénk a teljes összeget kriptopénzben tartani és ezért szükségünk lesz egy átváltásra, amikor mondjuk dollárban vagy euróban vesszük ki a profitunkat.


Arra számíthatunk tehát hogyha mondjuk egy kriptovaluta tőzsdén kereskedünk és nyereségre teszünk szert, akkor az minden gondolkodás nélkül ki fogja szolgáltatni adatunkat egy idő után az adóhatóságnak, hiszen nem szeretné kockáztatni működésének felfüggesztését.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top