A koronavírus gazdasági hatásai


Hozzáadva: 2020. Június 07. Megtekintve: 147

A közgazdász egyik legizgalmasabb kérdése, hogy hogyan jósoljuk meg a jövőt? Ha erre 100% pontossággal képesek lennénk nem is kellene többet dolgoznunk, hiszen csak a piaci mozgások előrejelzésével szinte korlátlan mértékű pénzt tudnánk keresni. Mivel kevés ilyen ember létezik a világon, aki azt állítja, hogy tudja mit hoz a jövő, nagy valószínűséggel hazudik. Itt most nem is feltétlenül erről lesz jó. Inkább egy jóval racionálisabb modellről.


Azt fogom megvizsgálni, hogy a koronavírus epidémia milyen változásokat hozott világunkba. Ez azért lehet jó alapnak venni, mert a vírus terjedése földrészek és országonként változik. Látjuk, hogy bizonyos országokban nagyobb sebességgel terjed, nagyobb pusztítást okoz. Van ahol, a hivatalos adatok szerint már szinte teljesen lecsengett és van ahol még csak most tetőzik. Azt viszont láthatjuk, hogy milyen irányba mozdulnak el a gazdaságok a koronavírus epidémia hatására. Az egyik legjobb példa Kína. Főleg azért mert nagy a népessége és kiterjedése is jelentős. Ha hiszünk tehát a hivatalos számadatoknak, akkor viszonylag megbízható képet kaphatunk a koronavírus által okozott gazdasági változásokról.


Mely ágazatok a legérzékenyebbek a koronavírusra?


A mezőgazdaság, a szolgáltatóipar és a nehézipar. De melyik ezek közül az amelyik a legnagyobb csapást kénytelen elszenvedni? Természetesen a szolgáltatóipar. Miért is?


Azt látjuk, hogy minél fejlettebb egy ország annál nagyobb szeletet tesz ki a GDP tortából a szolgáltatóipar. A kínai szolgáltatóipar mára meghaladta az 50%-ot, de a nyugati országokban ez akár 70%-ot is elérhet.


A Világbank és az IMF a 2020-as évre 3-4% százalékos gazdasági zsugorodást provízionál az egész világra nézve. Az USA-ra nézve 5.9%-ot jelent, Európára 6.6%-ot, Japánra pedig 5.2%-ot. A kínai első féléves GDP zsugorodását 3000 milliárd kínai yuanre teszik.


Pestisjárvány Európában és annak következményei


A koronavírus járvány a középkori pestisjárványokhoz hasonló gazdasági folyamatokat generálhat. Alapvetően két kiindulópont van, az egyik a népesség csökkenése a másik pedig a vallásba vetett hit megingása. A népesség csökkenése a technológiai fejlesztéseket stimulálja. Jobb technológiával nagyobb hatékonysággal lehet termelni és így egyre több lesz a megmaradó tőke. A megmaradt tőkét visszaforgatva további technológiai fejlesztéseket lehet eszközölni. Ebből pedig a kínálati oldalon új termékek, szolgáltatások megjelenése következik. Ezt a pozitív irányú körforgását lehetett Európában a 15-17 századokban megtapasztalni.


A keresleti oldalon a hit megingása miatt az emberek új irányzatokat keresnek, az Isten helyett inkább magukban kezdenek hinni és ebből általában kulturális forradalmak következnek be. A gondolkodásmódban bekövetkezett változás pedig új termékek, szolgáltatások iránti kereslet növekedését okozza. A két folyamat együtteséből pedig kialakulnak az új üzleti modellek.


A Kínában kialakult koronavírus járvány egyébként nagyon hasonló folyamatokat indított be. Mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. A kínai állampolgárok vásárlási szokásai alapvetően megváltoztak.


Teljesen új szolgáltatásokat és termékeket igényel a koronavírus utáni Kína, valamint teljes iparágak online átalakulásának is szemtanúi lehetünk. Az új kereslet és az új kínálat egy alapjaiban véve teljesen más piacgazdaságot hoz majd el.


A keresleti oldal változásai


A koronavírus egyik legjobban látható hatása az, hogy sokan elszegényedtek. Mivel kevesebb az emberek zsebében a pénz, vásárlási szokásaik is megváltoztak. Ez pedig túlkínálatot eredményez a piacon.


Ezt egy egyszerű példával lehet szemléltetni. Eleinte egy bizonyos termékből kevés van a piacon, de egyre népszerűbb lesz, nő iránta a kereslet. A gyártók erre reagálva egyre többet gyártanak belőle és végül kialakul egy egyensúly. Magyarul annyit gyártanak, amennyit kell. Ezt el tudják úgy is érni, hogy fejlesztik a gyártási technológiát, így hatékonyabban tudnak gyártani. Azonban nem tudják hol van az egyensúlyi pont és óhatatlanul is túl fognak azon szaladni. Már túl jó termékeket állítanak elő túl hatékonyan miközben a piacnak erre nincs is szüksége.


A túlzott fejlesztés általában pazarláshoz vezet és gyakran a termék fejlődésére negatív hatással van. Ezt tárgyalja Clayton Christensen a The Innovator's Dilemma című könyvében is. Gondoljunk csak bele mennyi negatív kritika éri az új iPhone-t, amikor megjelenik a piacon.


A koronavírus és a túlfejlesztés


Egy világjárvány idején ez a jelenség még erősebb. Ki szeretne extra tízezer forintokat fizetni egy olyan funkcióért, amire nincs is igazából szüksége, főleg akkor, amikor karanténban ül otthon és az sem biztos, hogy kap fizetést? Természetes módon az ilyen extra funkciókkal felszerelt termékekből kevesebbet fogunk vásárolni vagy ha már rendelkezünk egy ilyennel később fogunk úgy dönteni, hogy lecseréljük azt. Nyilván a kínaiak is így gondolkodnak. A kínai eladások 2020 január és februári között 20%-ot estek az országban.


A világjárvány hatása a legjobban a luxus termékek piacán észlelhető. Felsorolhatjuk itt még a bútorokat, ékszereket, autókat és egyéb viszonylag drága fogyasztási termékeket is. A piac Kínában 30%-ot zsugorodott az utóbbi időszakban.


A koronavírus hatása az élelmiszeriparra


Nem csak Kínában, egyébként más országban is, de étkezési szokásaink is megváltoznak a koronavírus járvány következtében.


Egyfelől nagyon sokan vannak, akik online vásárolnak ételeket, másfelől pedig sokan úgy döntenek, hogy otthonukban készítik el ételüket.


Nyilvánvaló, ha hónapokon keresztül tart egy ilyen állapot az teljesen átprogramozza az emberek agyát.


A vírus lecsengése után sem várhatjuk azt, hogy egyből elözönlik majd az emberek az éttermeket, hiszen a szokásokat nagyon nehéz megváltoztatni.


Az online ételrendeléssel foglalkozó platformok, az ételek csomagolását gyártó cégek, valamint a szállítmányozással foglalkozó vállalatok ebből persze nagyon ügyesen profitálhatnak.


A koronavírus hatása befektetésekre


A tavalyi évben valaki előállt egy jó ötlettel Kínában arra nagyon könnyű volt befektetőket szerezni, hiszen a befektetendő tőke szinte korlátlanul rendelkezésre állt, főleg a speciális kereskedelmi övezetekben, mint például Shenzhen vagy Hainan.


Ma ha valaki előad egy üzleti tervet, állítólag nagyon nehéz rá pénzt szerezni, hiszen a befektetőknél lévő szabadon felhasználható tőke mennyisége is jelentősen lecsökkent.


2014-ben, ha például éttermet szerettünk volna nyitni egy ilyen jól menő helyen akkor 20 millió forintnak megfelelő befektetést nagyon könnyedén szerezhetünk. Ma ha egy telefonos alkalmazás rendelkezünk, amely ennek akár 1 millió felhasználója is lehet fél éve nem lehet rá befektetés találni.


A hazai termékek visszaesése


Amikor a gazdaság stabil és mindenkinek tele van a pénztárcája, természetesen szívesen vásárolunk hazai termékeket. Azonban amikor egy világjárványról beszélünk és mindenkinek meg kell fontolni azt, hogy mennyit költ egy adott hónapban, hiszen nem biztos hogy megérkezik a következő havi fizetése egy kicsit más a helyzet.


A koronavírus járvány egyik következménye tehát az lesz, hogy a drágább hazai termékek helyett a vásárlók inkább szívesebben választják majd az olcsóbb külföldről beimportált termékeket.


Változás a kínálati oldalon is


A Kínában eddig is nagyon sok innovatív fejlesztéssel próbálkoztak. A világjárvány kitörése során azonban ezeket meg kellett gyorsítani és sorra láthatunk olyan megoldásokat, amelyeket a kialakult különleges helyzetben jelentkező problémák megoldására fejlesztenek.


Ilyenek lehetnek például a felhő alapú szolgáltatások. Felhő alapú főzés, felhő alapú gardróbszekrény, felhő alapú zenélés, felhő alapú éneklés, felhő alapú tanulás és más hasonló szolgáltatások. Ezek az ötletek már léteztek, azonban most mivel megnőtt irántuk az igény hatalmas sebességgel fejlesztik őket.


Exponenciális méretnövekedés


Az internetes felhő alapú szolgáltatások segítségével nagyon sok olyan iparágban Kínában amely megszokott működési modellje teljesen átalakult. egy nagyon egyszerű példával élve hogyha valaki drogériában dolgozott és rúzst árult ha ügyes volt megkeres hete hanem annyira ügyes rózsáról sok fizetésének mondjuk kétszeresét háromszorosát hiszen jó rábeszélő készség e volt így több rush tudott eladni. ma már azonban a rúzst a kínaiak nem a drogériában vásárolják hanem az Ali babán. Ha például valaki itt ügyes videókat készít rózsa és azok segítségével árusítja termékeit, akkor meg tudja keresni az eredeti fizetésének akár tízezerszeresét is, hiszen sokkal nagyobb piacnak képes egyszerre árusítani.


Ha normális működést feltételezünk, akkor minden egyes piaci szereplő, ha megfelelő mennyiségű munkát tesz üzletébe képes lesz keresni valamennyi pénzt. Természetesen a legjobbak itt is kiemelkedően sokat fognak keresni, de még mindig adnak lehetőséget a többieknek is a pénz keresésére.


Olyan extrém esetekben viszont amikor például mindenki az Ali babán vásárol egy bizonyos terméket és csak attól az embertől fognak vásárolni, aki a találati lista legelején helyezkedik el a görbe ennél sokkal extrémebb.


Lesz egy néhány olyan nagyon ügyes eladó, aki halálra keresi magát, az összes többi viszont éhen fogok halni. Látjuk tehát hogy a koronavírussba nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon is bele lehet halni, hiszen egy sokkal durvább, kiélezettebb piacot fog elhozni.


A lehetőségek számának növekedése


Az emberiség tudásának nagy része elérhető az interneten. Gondoljunk csak bele hány online kurzust kínálnak nekünk! Ott van továbbá a Wikipédia és a más hasonló tudományos weboldalak.


Az online videómegosztó platformok népszerűségének növekedésével egyre többen készítenek jól használható oktató videókat, amelyeket teljesen ingyenesen megnézhetünk és taníthatjuk belőle magunkat, ezáltal egyre több lehetőség kapuja nyílik meg előttünk.


A koronavírus epidémia erre a folyamatra pozitív hatással van, hiszen sokan közülünk a karanténban eltöltött időt azzal töltötték hogy ilyen hasznos videókat készítettek számunkra.


Vásárolhatunk maguknak természetesen könyveket is, amelyeket aztán házhoz szállítanak nekünk, vagy belefoghatunk valamilyen idegen nyelv tanulásába is.


Előrejelzések


Az eltelt fél év tanulságain alapulva valószínűsíthetjük azt, hogy további szolgáltatásokat lehet majd az interneten igénybe venni. Egyre több olyan személyes higiéniával kapcsolatos termék fog megjelenni a piacon, amikre eddig még nem is gondoltunk.


Várható az is, hogy a Kínában bekövetkezett folyamatok Európában is végbe fognak menni, valószínűleg valamivel kisebb léptékben. Érdemes lehet ezekre felkészülni mind anyagilag mind lelkileg.


Forrás: YouTubeHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top